UNiSEL Unofficial Forum


    Mana Hak Kita?

    Share

    alfiez22
    Global Moderator
    Global Moderator

    Male
    Age : 32
    Joined : 2008-05-20
    Number of posts : 1564
    Warning level : 0/3
    Location : Shah Alam, Selangor Darul Ehsan
    UNiSELian : Shah Alam
    Shoutout : Be nice, play nice & have a nice day!

    Mana Hak Kita?

    Post by alfiez22 on Tue Feb 10, 2009 11:15 pm

    Isu terkini paling terbaru paling hangat yang membuatkan kebanyakan pelajar UNiSEL jadi 'hangat' dan 'panas'...

    Pada 5hb Feb 2009 yang lalu, kegembiraan menyelubungi perasaan sanubari kebanyakan pelajar UNiSEL yang memohon PTPTN -terkubur apabila ada diantara para penuntut mendapat jumlah pinjaman seminimum RM 300!!(Ada yang dapat lagi rendah ke?)

    Come on la beb, ini bukan pinjaman MARA dapat elaun RM 300 tiap bulan. Jangan cakap la pasal mereka yang dah berhajat nak tukar handphone baru, malah bagi mereka yang memohon pinjaman sebagai bantuan kewangan untuk membeli peralatan belajar turut terkandas.

    Belum lagi nak kira sewa rumah yang tertangguh, perbelanjaan untuk menampung kos projek final, etc.

    Bukan nak menyebelahi mana-mana pihak, tetapi sekadar untuk dibincangkan, manalah tahu pihak yang berkenaan yang sedang memantau, mampu mencari jalan penyelesaian yang lebih munasabah.

    Yang nyata masih ada diantara para mahasiswa/siswi yang keliru dan bingung -jadi marilah kita bersama berkongsi pendapat dan hujah serta perasaan tidak puas hati disini agar tak perlulah ada rusuhan dan tunjuk perasaan yang akan berlaku.

    Dan jika ada padangan dan penjelasan dari pihak yang berkenaan mewakili universiti, adalah amat dialu-alukan juga memberi sedikit penjalasan dan jawapan serta tunjuk ajar agar dapat kami jadikan tauladan.


    _________________


    You think YOU have what it takes to moderate this site? If you do, YOU are almost welcome to join us soon! Be prepared!

    mr
    Moderator
    Moderator

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 1049
    Warning level : 0/3
    Location : jb-shah alam
    UNiSELian : Shah Alam
    Shoutout : save the human.......u need a miracle

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by mr on Tue Feb 10, 2009 11:22 pm

    btul2 tu
    duet ptptn dapat x consisten
    even credit hour same
    dapat ptptn musti ade masalah dr segi jumlah nya
    cmner nk betul kn masalah ni?
    salah sape?
    PTPTN?
    UNISEL?
    BANK ISLAM?


    _________________

    jesseclane
    Forumer
    Forumer

    Male
    Age : 29
    Joined : 2009-02-07
    Number of posts : 10
    Warning level : 0/3

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by jesseclane on Wed Feb 11, 2009 1:48 am

    ni jumlah dh tolak dengan yuran unisel ke belom? setau aku kalau dh tolak mmg baki around rm300 Very Happy

    xtau sbb xamek pt Very Happy

    Fatma Shada
    Global Moderator
    Global Moderator

    Female
    Age : 31
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 2138
    Warning level : 0/3
    Location : MAIS City, Shah Alam
    UNiSELian : Shah Alam
    Shoutout : N/A

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by Fatma Shada on Wed Feb 11, 2009 2:49 am

    ayoo...enggak mungkin la jesse..
    pt aku kali ni dpt 400 ratus jer..huhu..

    aku sepatutnya dpt 6500..sbb pinjaman dr PT 39K..
    selepas ditolak yuran pengajian sem ni, rm 2400,
    brapa? 400? huhu...


    _________________
    [center]

    smm
    Forumer
    Forumer

    Female
    Age : 28
    Joined : 2008-10-10
    Number of posts : 1
    Warning level : 0/3
    Location : bestari jaya
    UNiSELian : Bestari Jaya

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by smm on Thu Feb 12, 2009 3:32 pm

    ok la da dapat pt
    smm ni pt xmasuk lg tau!

    Mohd Healmie Zahari
    Forumer
    Forumer

    Male
    Age : 32
    Joined : 2008-12-20
    Number of posts : 4
    Warning level : 0/3

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by Mohd Healmie Zahari on Sat Feb 14, 2009 10:24 pm

    Salam,
    kepada yg m'hadapi masalah terlebih potongan PTPTN sila berjumpa unit kewangan atau terus kepada bendahari. Mereka berjanji akan memulangkan jumlah sepatutnya dalam masa 2 minggu selepas pelajar yang terlibat datang membuat aduan. (bawa kad matrik)

    SyAziE
    Forumer
    Forumer

    Female
    Age : 28
    Joined : 2008-09-01
    Number of posts : 12
    Warning level : 0/3
    Location : Serdang, Selangor
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : I'm new here!!~ HehHe.. (\",)

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by SyAziE on Mon Feb 23, 2009 1:07 am

    hurmm.. masalah di pihak mane sbnarnye.. teraju utama PTPTN dlu.. yang kami ni dah abis Diploma.. tapi perjanjian kata 6 kali bayar.. dah abis blaja baru dpt 5 kali...call PTPTN, unit pinjaman uNISEL... maka tersenaraila maklumat2 berikut bagi kes cam kami;

    - dah abis study takde loan masuk dah.. (cmne ngan perjanjian dlu?)
    - yang smbung study, t unisel bg nama kat ptptn, then duit korg masuk lmbat skit.. bila?! pas dpt loan degree lak?
    - pihak pinjaman unisel lum bg nama student yang smbung kat PTPTN, tu yang lmbat proses. (diakui sendri oleh pihak unit pinjaman). adui...
    - dan mcm2 agie...

    jd hasilnya;
    - kami2 yang smbung study lum dapat bhgn loan terakhir..
    - kwn2 yang tak smbung study pun tak dpt loan agie
    - kwn2 yang sama batch tp lum benti, masih belajar ade gak yang dpt, ade yg tak dpt!~

    hurm.. ape lagi hasilnya?? bila difikir x kisah, tp camne lak if PTPTN suh byr full cam dlm perjanjian?? so far time degree ni dah tak amek loan PTPTN.. hopefully dptla MARA, klu tak Yayasan Ganu.. huhu.. bila nak masuk loan nie...................

    iqaCarleena
    Forumer
    Forumer

    Female
    Age : 28
    Joined : 2008-07-26
    Number of posts : 52
    Warning level : 0/3
    Location : Bukit Bandaraya, Shah Alam
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : Haha... Hidup Unisel BJ!!

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by iqaCarleena on Mon Feb 23, 2009 10:13 am

    yup betul SyAziE.. ITULAH MASALAH KITA...
    kate dalam perjanjian lain... n then ckp lain plak..
    hampeh seyh... tibe2 dtg lak surat bayaran balik kat umah...
    duit bagi tak cukup lagi... then suruh bayar...
    HAMpEH~~~

    Fatma Shada
    Global Moderator
    Global Moderator

    Female
    Age : 31
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 2138
    Warning level : 0/3
    Location : MAIS City, Shah Alam
    UNiSELian : Shah Alam
    Shoutout : N/A

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by Fatma Shada on Mon Feb 23, 2009 10:15 pm

    Mohd Healmie Zahari wrote:Salam,
    kepada yg m'hadapi masalah terlebih potongan PTPTN sila berjumpa unit kewangan atau terus kepada bendahari. Mereka berjanji akan memulangkan jumlah sepatutnya dalam masa 2 minggu selepas pelajar yang terlibat datang membuat aduan. (bawa kad matrik)


    Bila baca apa yang healmie tulis, aku dengan sepantas kilat gi bank islam utk setelkan hal ini..memangla malang bila bila aku pei bank islam aritu tetiba boleh 'offline' satu mesia..bengang tak? dah la panas, rugi jer bayar duit parking rm2..dah kene balik umah balik..pkl 2, aku dtg balik..nasib x ramai org n cepat setel..

    pastu dah setel, aku gi kewangan, nak tau ape jagi? pihak kewangan leh cakap status aku ABSENT! marah tol haku!! aku tanya dia, camne leh jadi camtu, suara aku mmg dah tinggi, siren aku tggu masa je nk memekak...pastu akak kewangan leh tanya.."yeke awak daftar aritu? awk daftar kat mana? bila awk daftar? pehhh..panas ati..dgn nada agak sakit ati aku jawab 'kat dewan la kak, tarikh? xkn la sy nak ingt..kalu sy x dftr camne leh ade stiker kaler coklat taik lak kat matrik card sy ni kan? lagi satu kak, " haha..dah pulak aku kene pergi ke unit rekod akedemik utk aktifkan status aku, kat sana kene menjawab soalan yg sama jugak..makin merah muka aku..macam pakai blusher 5 inci..

    kalau aku ni x aktif pejadahnyer pulak keje dorg nk potong duit PT aku smpai rm6000? siap dlm rekod, kata aku byr duit pendaftaran lak tuh..isk...tensennnn...siap tnya result aku lak, konon2 aku ni 'muka fail' kot..bila dh sebut result..mo ternganga kot kakak tuh..masib aku x sebut result dr sem satu smpai sem 5..mau gugur bulu kening akak tuh kot..so..xpela..

    akhirnya bnda tu dh setel kat unit rekod..dan selepas beratur pjng, ade org potong line, pas panas hati sbb ade budak yang bincang dgn akak kewangan mcm forum perdana(kat tv1 tu)..marah kat ati ni..akhirnya..reda la bila sume dah setel...

    tp..ade lagi aku pns ati..akak tu ckp tggu la 2,3 bulan..palin awal 2 bulan...pehhhhhh..

    sennag je soklan aku kat akak tu.."kak, dahtu sy nk makan guna ape kak? asgmnt camne? dah la potong duit smpai 6ooo..bapak sy bukan nyer ade ladang besor2, kilang tinggi2...?"

    dengan selambernyer akka tuh jawab.."ntah la adik, akak pon tak tau.."

    Crying or Very sad


    _________________
    [center]

    amanz
    Forumer
    Forumer

    Male
    Age : 29
    Joined : 2009-02-25
    Number of posts : 35
    Warning level : 0/3
    UNiSELian : Bestari Jaya

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by amanz on Wed Feb 25, 2009 1:48 pm

    Hoho..
    Kesian lak biler baca post kowang nie..
    Hehe..
    Aku dapat full Wink

    alfiez22
    Global Moderator
    Global Moderator

    Male
    Age : 32
    Joined : 2008-05-20
    Number of posts : 1564
    Warning level : 0/3
    Location : Shah Alam, Selangor Darul Ehsan
    UNiSELian : Shah Alam
    Shoutout : Be nice, play nice & have a nice day!

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by alfiez22 on Fri Feb 27, 2009 12:17 am

    aku nih dah sampai kene korban plak duit tuh dengan cara drop subject....

    wahai pihak yg berkenaan, aku tahu badan aku nih besar, secara tak langsung perut aku nih besar gak yg membawa maksud banyak duit nak kene una nak isi bg penuh.... bukan tak leh ikat perut tapi aku nih budak art banyak pakai duit utk final project.... kerja dah kerja dah nih... ikat perut pun dah nih...

    sampai kene drop subjek lagi, apa cerita??

    korang bahagia la kan?? student drop subject maknanya extend sem, maknanya lagi banyak masuk duit.... bertanggungjawabkah itu??


    _________________


    You think YOU have what it takes to moderate this site? If you do, YOU are almost welcome to join us soon! Be prepared!

    AhmadFaidhi
    Moderator
    Moderator

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-11-07
    Number of posts : 67
    Warning level : 0/3
    Location : somewhere in earth
    UNiSELian : Alumni
    Shoutout : Life Is Complicated. We Should Take One Step A Head To Find Our Journey. Are You Dare!!

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by AhmadFaidhi on Fri Feb 27, 2009 7:45 am

    Mengenai dengan Pinjaman PTPTN tu. kadang-kadang kiter terpikir gak ape sbb nye amount yg kite terima xkonsisten. kerana ia tolak segalanya include pembiayaan pengajian, komisen bagi bank islam (xpasti berape %) bg tujuan pemprosesan, its depend on what the PTPTN give to the loaner. for me PTPTN have some good resson for that matter. and you guys should contact PTPTN ur self for help.

    please contct this.

    PERBADANAN TABUNG PENDIDIKAN TINGGI NASIONAL
    Lot G2, Tingkat Bawah,
    Wisma Chase Perdana,
    Off Jalan Semantan,
    Damansara Heights,
    50490 Kuala Lumpur.




    Sebarang aduan/pertanyaan sila email kepada:
    webmaster@ptptn.gov.my

    Sila hubungi PTPTN HOTLINE - 03-2092 7788 untuk sebarang kemusykilan.



    ---


    tanpa ade usaha sendiri tuk tahu ape yg meragukan, bagi tujuan
    menyedapkan hti korang g la contact tok tnye persoalan yg berbuku dlm
    hati n pikiran korang.. study


    Last edited by Admin on Fri Feb 27, 2009 4:01 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : merged)

    Fatma Shada
    Global Moderator
    Global Moderator

    Female
    Age : 31
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 2138
    Warning level : 0/3
    Location : MAIS City, Shah Alam
    UNiSELian : Shah Alam
    Shoutout : N/A

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by Fatma Shada on Fri Feb 27, 2009 2:45 pm

    Dah tanya dah. Jawapan dorang, kitorg tak tahu, ni semua urusan UNisel..

    memang pon, sebab aku dah amik penyata kat bank islma, memang betul pun,
    PTPTN dah masuk duit, pastu dipotong oleh pihak tertentu(semetinya unisel)..kemudian baki selebihnya ditinggalkan dalam bank kita..

    masa aku pergi jumpa pihak kewangan tempoh hari, kebetulan ada seorang student ni tetiba naik angin dgn akak kerani ni, soalan dia senang jer..

    "Kerja potong2 duit kitorg ni, kerja siapa sebernanya? saya nk tahu tu je!"

    tapi, seperti biasa, akak kerana ni tu main arik tali dengan akak kerani lagi sorg tu, masing2 dh tersengeh macam kerang busuk.
    pada pandangan aku, dorg mmg tahu sapa, sure tahu pnya, sbb siap akak yg sorg lagi tu bisik kat akak lg sorg.."si polan tu la"..yg akak lg sorang, dengan muka blur, angguk kan aje..

    bila aku tanya, kenapa pihak unisel nk potong duit pttn, dorg jawab, " sebab ada student yg bila bagi cash, dorg x byr langsung duit pengajian"..ok, aku setuju jgk la dgn bnda tuh.

    tp aku tanya balik," ok kak, kalu camtu, saya ni, dah la xde utang satu sen pon dengan unisel, sy bayar on time, dahtu knp duit sy pon kena potong jugak?"

    lagi sekali akak tu jawab, "entah la adik.."

    ayoyo..amma..appa..citt podahh!!


    _________________
    [center]

    AhmadFaidhi
    Moderator
    Moderator

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-11-07
    Number of posts : 67
    Warning level : 0/3
    Location : somewhere in earth
    UNiSELian : Alumni
    Shoutout : Life Is Complicated. We Should Take One Step A Head To Find Our Journey. Are You Dare!!

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by AhmadFaidhi on Mon Mar 02, 2009 9:42 am

    skang nie mlsh berpunca dari semua pihak yang tidak bertanggungjawab.. xleh slahkan pade sebelah pihak.. benda2 cm nie lau xd selesaikan makin lama akan jadi "Pemberontakan" Twisted Evil Suspect pirat dlm unisel itu sendiri.. pikir la...

    pada pihak yg tau kena isu ini leh berbangkit sila kemukakan pendapat masing. kita sama2 cube menyelesikan mlsh ini..

    (eh.. sape kite tuk selesaikan) huhu Laughing

    iqaCarleena
    Forumer
    Forumer

    Female
    Age : 28
    Joined : 2008-07-26
    Number of posts : 52
    Warning level : 0/3
    Location : Bukit Bandaraya, Shah Alam
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : Haha... Hidup Unisel BJ!!

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by iqaCarleena on Mon Mar 02, 2009 2:44 pm

    ape kate pangil TV3 je..

    AhmadFaidhi
    Moderator
    Moderator

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-11-07
    Number of posts : 67
    Warning level : 0/3
    Location : somewhere in earth
    UNiSELian : Alumni
    Shoutout : Life Is Complicated. We Should Take One Step A Head To Find Our Journey. Are You Dare!!

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by AhmadFaidhi on Tue Mar 03, 2009 8:18 am

    asik2 panggil tv. heheh.. Cool
    sape yg nk panggil..

    ape kate kite suh si Castezar yg g panggil n wat press conference dgn pihak tv3. lau dia malu suh dia pakai topeng Suspect bounce

    nuri
    Forumer
    Forumer

    Female
    Age : 32
    Joined : 2009-03-03
    Number of posts : 1
    Warning level : 0/3

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by nuri on Tue Mar 03, 2009 12:55 pm

    jgn ckp yg dpt loan...yg x amek pt ni pon ade gak masalah ngan finance....ptt x de utang...tetibe je leh ad utang...ape cer...geram tol...

    iqaCarleena
    Forumer
    Forumer

    Female
    Age : 28
    Joined : 2008-07-26
    Number of posts : 52
    Warning level : 0/3
    Location : Bukit Bandaraya, Shah Alam
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : Haha... Hidup Unisel BJ!!

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by iqaCarleena on Thu Mar 05, 2009 10:18 am

    pergh mak... kate 5/3 duit masuk...
    nie habuk pon x de...
    penipu...
    aku benci ah org menipu...
    aku x kan maap kan..........'
    tgk ah aku panggil tv...

    Fatma Shada
    Global Moderator
    Global Moderator

    Female
    Age : 31
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 2138
    Warning level : 0/3
    Location : MAIS City, Shah Alam
    UNiSELian : Shah Alam
    Shoutout : N/A

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by Fatma Shada on Thu Mar 05, 2009 11:45 am

    uih..pehal lak tak masuk nyer..kat shah alam 27hb.2 aritu dah masuk dh..
    ko buat report tak? bagi penyata tak?
    setahu aku sape yg tak g wat report or complain..mmg dorg tak layan claim korang..


    _________________
    [center]

    Glock17mm
    Forumer
    Forumer

    Male
    Age : 30
    Joined : 2009-03-14
    Number of posts : 20
    Warning level : 0/3
    UNiSELian : Bestari Jaya

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by Glock17mm on Mon Mar 16, 2009 10:54 am

    Dude,

    Anything to do with PTPTN, JPA, MARA will always go flip-flop. For all you know, the problem has been around (not only in Unisel, but also in other unis) for decades!

    PTPTN and Unisel has their own binding contract whereby PTPTN shall pay student fees accordingly and in timely manner. But when things go behind schedule, it all comes down to the students, where you guys are the ones who pick up the pieces. I am really sorry to hear about this.

    When things like this happen, u should go see the Bendahari. Not some old farts kerani cabok like the one you mentioned recently. This support staffs will come out with any shitty reason possible, and probably things that you like to hear like "we'll see about that.." or... "entahlah akak pun pening..." In the end, there's no substantial explanation and you guys are left wondering again...

    So, dont speculate anything... just go to Bendahari and and it's time to clear the air.

    Just here to help. Good luck.

    Sponsored content

    Re: Mana Hak Kita?

    Post by Sponsored content Today at 7:46 am


      Current date/time is Sun Jan 22, 2017 7:46 am