UNiSEL Unofficial Forum


    Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Share

    Scromix
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 27
    Joined : 2008-05-01
    Number of posts : 115
    Warning level : 0/3
    Location : Malaysia
    UNiSELian : Bestari Jaya

    Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Scromix on Fri Aug 22, 2008 11:04 pm

    saja nak cadangkan agar forum ini ada domain sndri mcm www.forumunisel.com
    bukan apa..aku dah pnah guna forum percuma nie ..jadik , bila 1 masa terlampau rmai user dia x leh bkak dan hilangkan data tnpa backup..

    beringt sblum kena je .. TQ .. Twisted Evil

    Castezar
    Global Moderator
    Global Moderator

    Male
    Age : 30
    Joined : 2008-04-29
    Number of posts : 1301
    Warning level : 0/3
    Location : I live in Shah Alam, Selangor.
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : Seandainya aku jatuh sakit berpunca dari asap rokok mereka, Ya Allah, kau seksalah mereka dengan kesakitan yang tidak tertanggung semasa ajalnya kelak. Sesungguhnya Engkau yang memakbulkan doa orang-orang yang teraniaya. Amin.

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Castezar on Sat Aug 23, 2008 2:28 am

    No komen. Tunggu encik admin kehormat jawab..


    _________________

    SMOKING IS NOT MY LIFESTYLE

    CaPiK
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 1375
    Warning level : 0/3
    Location : Kota Raya Metrofulus, Zuhal...
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : arrrggggghhhhhhh!!!

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by CaPiK on Sat Aug 23, 2008 2:29 am

    errr..bkn ko admin ke? xpe2..aku tgu ko login pki username admin..heheh

    hazriel
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Joined : 2008-05-02
    Number of posts : 591
    Warning level : 0/3
    Location : 322'31.26
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : -:: I'm RETIRED ::-

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by hazriel on Sat Aug 23, 2008 8:50 pm

    domain sendiri, memerlukan kos...hehe...
    kalau pakai domain sendiri pon, kalau hosting nye masih guna yg free camni, serupa la jugak berisiko kot..huhu

    so nak selamat, pakai hosting sendiri... domain murah je...hehe...

    tapi nak pakai hosting sendiri, ongkosnya nak sedut dari mane la plak... atau ada sponsor maybe?

    Rules kena lagi ketat la kalau buat forum berbayar ni... aku ada join satu forum berbayar, slalu exceed bandwith..hehe... tu yg kalau nak upload gambar ke ape2 ke, peraturan nya agak ketat... hehe... OT OT skit, kena sound tepat je...wakakaka.. xcaye tanya X8owners

    Tapi tak tau la camane... aku ni buta IT... takat reply post aku reti la..huhu... harap diampun salah dan silap... sempena bulan sya'ban ni... heh

    Scromix
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 27
    Joined : 2008-05-01
    Number of posts : 115
    Warning level : 0/3
    Location : Malaysia
    UNiSELian : Bestari Jaya

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Scromix on Sat Aug 23, 2008 10:05 pm

    Jawe Escobar wrote:ckp saje x guna tnpa usaha....

    aku dah usaha la nie..bgtau....pasal kos , kite donate la untuk domain...

    ape guna moderator kalo x nak DONATE ? ape guna banyak2 post kalo sekadar tgk jerk x nak DONATE ? tak gitu cik admin aka Castezar ??

    Admin
    Site Admin
    Site Admin

    Male
    Age : 38
    Joined : 2008-04-29
    Number of posts : 524
    Warning level : 0/3
    Location : Kampus Shah Alam / Kampus Bestari Jaya
    UNiSELian : Alumni
    Shoutout : Pekiktubik:

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Admin on Sun Aug 24, 2008 2:18 am

    Cadangan memang agak OK, tapi dulu pun dah ada yang bagi cadangan macam ni, siap ditawarkan domainnya sekali..
    Tapi saya terpaksa tolak..
    Bukan apa, sebab forum ni "UnOfficial" aje..
    Elok lah kita guna yang free aje.. Lagipun servis yang host kita bagi ni hampir "lengkap" macam paid hosting dah pun..

    Macam encik hazriel cakap, paid domain selalu kena error exceed bandwidth, dan juga storage tak begitu besar..

    Tapi kalau nak collect donation untuk beli domain name (tukar .tk kepada .com, .org dsbgnya..), mungkin boleh dipertimbangkan lagi..
    Kalau nak sewa server untuk letak database forum ni, susah nak buat maintenance nanti..
    Risiko hilang data tetap ada sebab senang kena h@ck (server murah), lain la kalau kita guna server kat unisel yang dikawal rapi oleh banyak firewall.. Razz


    _________________


    ===========================================
    =PEMILIHAN KINI BERMULA. BUKTIKAN KEBOLEHAN ANDA!=
    ===========================================

    Scromix
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 27
    Joined : 2008-05-01
    Number of posts : 115
    Warning level : 0/3
    Location : Malaysia
    UNiSELian : Bestari Jaya

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Scromix on Sun Aug 24, 2008 6:03 pm

    la..kalo kutip rm10 pown...kalau 25 dah rm250...x ckup ke untuk tmpung 1 thun hosting dan domain skali ? lgipown,tgk la ...link smua kena pm ...x leh ksi dalam forum...
    ape tujuan untuk berforum kalau banyak kna pm ...baik main yahoo messenger je Razz Razz

    hazriel
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Joined : 2008-05-02
    Number of posts : 591
    Warning level : 0/3
    Location : 322'31.26
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : -:: I'm RETIRED ::-

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by hazriel on Sun Aug 24, 2008 10:08 pm

    Boleh je letak link...tapi make sure menda yg legal...
    kalau nak edarkan menda yg tak sah, mmg la kene senyap2...
    Belum ada lagi syarikat pengedar cd cetak rompak masuk bursa malaysia, mengedar secara terangan2...

    Forum berbayar pon, jarang yg membenarkan pengedaran menda2 haram camni..sume thru PM...pasal nak selamat...

    Kalau ada kes2 pengedaran @ perkongsian menda2 illegal camni dalam forum unisel, dan menggunakan nama unisel, kalau dah kena saman kan kes naya...

    1. unisel mmg tak bleh kena saman, pasal ni unofficial forum...
    2. tapi perlu di ingat, unisel plak bleh kenakan tindakan dekat PEMILIK forum ni...
    3. PEMILIK forum silap2 kena saman ngan unisel, pasal menggunakan nama tanpa kebenaran...
    4. Tak cukup dengan tu, PEMILIK forum ni plak kena saman dengan pihak yg nak saman unisel tadi...

    Banyak lagi kesannya kalau nak difikir... memang la jarang kantoi kes2 camni... tapi beringat sebelum kena... kalau pemilik aka Qushairy kita ni kena cekup, tak pasal2 merosakkan masa depan dia... eh...termention plak nama....

    Ok aku berundur dulu... aku bercuti dari on9 seminggu...

    Admin
    Site Admin
    Site Admin

    Male
    Age : 38
    Joined : 2008-04-29
    Number of posts : 524
    Warning level : 0/3
    Location : Kampus Shah Alam / Kampus Bestari Jaya
    UNiSELian : Alumni
    Shoutout : Pekiktubik:

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Admin on Mon Aug 25, 2008 1:00 am

    Scromix wrote:la..kalo kutip rm10 pown...kalau 25 dah rm250...x ckup
    ke untuk tmpung 1 thun hosting dan domain skali ? lgipown,tgk la
    ...link smua kena pm ...x leh ksi dalam forum...
    ape tujuan untuk berforum kalau banyak kna pm ...baik main yahoo messenger je Razz Razz
    Cukup..cukup memang cukup, tapi untuk setahun je la ye, pastu hari ke 367 forum ni dah tak ada.. Razz
    Tujuan berforum ni bukan untuk sharing sahaja, tapi lebih kepada discussion, sebab tu namanya "forum".
    Kalau guna YM nak berforum, boleh ke nak buka "topik", ada "kategori", avatar, signature, dan sebagainya..?
    Dan kalau guna YM, sekali kita sign-out, mesej2 akan dipadam. Kalau forum pulak, kita sign-out tetap mesej tak hilang. Wink

    Sebab tu peraturan menetapkan hanya illegal file sharing ni je wajib guna PM, atau YM.
    Kalau kita pakai paid hosting pun saya tetap tak akan ubah peraturan untuk file sharing, sebab kemungkinan kena saman tetap ada. Pendek katanya, paid domain / hosting bukan tiket untuk kita berillegal-file-sharing. Suspect


    _________________


    ===========================================
    =PEMILIHAN KINI BERMULA. BUKTIKAN KEBOLEHAN ANDA!=
    ===========================================

    Jawe Escobar
    Forumer
    Forumer

    Male
    Age : 31
    Joined : 2008-08-06
    Number of posts : 595
    Warning level : 0/3
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : R.i.P..(rEsT.In.ProGreSS)

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Jawe Escobar on Mon Aug 25, 2008 3:22 am

    betul 2 tn.admin yg thormat.....
    susah kalau kita nak guna...nak bforum2 pasal politik ker,pasal bnda2 lain nt xpasal2 jaring wat spot chek kita kna band
    Cool

    demetrius
    Moderator
    Moderator

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 375
    Warning level : 0/3
    Location : Penang, KL, Batang Berjuntai, Shah Alam...
    UNiSELian : Alumni
    Shoutout : Express Yourself!!

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by demetrius on Mon Aug 25, 2008 3:28 am

    Bagi aku apa yang ada kat forum ni dah cukup...nak share file mmg kene cover la nak wat cemane...kalu menda tu sah or legal memang x payah sorok2...tapi file sharing mmg salah (law cakap, aku ON je)...kite dah OK camni... Smile


    _________________



    Just because I'm losing, doesn't mean I'm lost

    Feel free to check out my blog
    Click here bebeh!!


    Jawe Escobar
    Forumer
    Forumer

    Male
    Age : 31
    Joined : 2008-08-06
    Number of posts : 595
    Warning level : 0/3
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : R.i.P..(rEsT.In.ProGreSS)

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Jawe Escobar on Mon Aug 25, 2008 3:45 am

    demetrius wrote:Bagi aku apa yang ada kat forum ni dah cukup...nak share file mmg kene cover la nak wat cemane...kalu menda tu sah or legal memang x payah sorok2...tapi file sharing mmg salah (law cakap, aku ON je)...kite dah OK camni... Smile


    kita dah ok mcm ni n mcm tu...... Razz

    CaPiK
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 1375
    Warning level : 0/3
    Location : Kota Raya Metrofulus, Zuhal...
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : arrrggggghhhhhhh!!!

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by CaPiK on Mon Aug 25, 2008 3:45 am

    betoi tu wan penang..haha..

    p/s: kantoi ye INCIK IZWAN? ;p

    demetrius
    Moderator
    Moderator

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 375
    Warning level : 0/3
    Location : Penang, KL, Batang Berjuntai, Shah Alam...
    UNiSELian : Alumni
    Shoutout : Express Yourself!!

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by demetrius on Mon Aug 25, 2008 3:47 am

    Ni apa ni main nama plak ni...apa guna nick name camtu??

    p/s: ejaan salah tu...IZUAN bebeh...


    _________________



    Just because I'm losing, doesn't mean I'm lost

    Feel free to check out my blog
    Click here bebeh!!


    CaPiK
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 1375
    Warning level : 0/3
    Location : Kota Raya Metrofulus, Zuhal...
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : arrrggggghhhhhhh!!!

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by CaPiK on Mon Aug 25, 2008 5:17 am

    alo..emo plak dh..iyola..Incik Trainee Moderator demetrius.. =]

    Scromix
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 27
    Joined : 2008-05-01
    Number of posts : 115
    Warning level : 0/3
    Location : Malaysia
    UNiSELian : Bestari Jaya

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Scromix on Mon Aug 25, 2008 12:12 pm

    mmg tak hilang...ok , kalau tbe2 server down ?

    hbis data2 smua dah backup ke ???

    Fatma Shada
    Global Moderator
    Global Moderator

    Female
    Age : 31
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 2138
    Warning level : 0/3
    Location : MAIS City, Shah Alam
    UNiSELian : Shah Alam
    Shoutout : N/A

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Fatma Shada on Mon Aug 25, 2008 9:18 pm

    scromix..aku kasi cadangan la yer..all my beloved frenz..x yah gado2 kt sini..k..relex2 sudey..

    camni scromix..ko PM admin...ko usulkn bnda ni kt dia..n tggu apa respon dier..ok..sbb yg hendle sume bnda alah ni dier je..klu bising2 kt sini pon..bkn kitorg leh wat pape pon kn...so chill beb..

    benda bole setel ma..small matter..peace the kacang (copy ayat capik lagi..)..


    _________________
    [center]

    CaPiK
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 1375
    Warning level : 0/3
    Location : Kota Raya Metrofulus, Zuhal...
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : arrrggggghhhhhhh!!!

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by CaPiK on Tue Aug 26, 2008 12:32 am

    Fatma Shada wrote:scromix..aku kasi cadangan la yer..all my beloved frenz..x yah gado2 kt sini..k..relex2 sudey..

    camni scromix..ko PM admin...ko usulkn bnda ni kt dia..n tggu apa respon dier..ok..sbb yg hendle sume bnda alah ni dier je..klu bising2 kt sini pon..bkn kitorg leh wat pape pon kn...so chill beb..

    benda bole setel ma..small matter..peace the kacang (copy ayat capik lagi..)..


    butui2..ko PM jek castezar admin tu scromix..x pun yg psl nk beli domain tu pe kate ko yg payung? amacam? ko kn dh kaya main mende alah '1001' tu kn? so,stakat payung beli domain tu pe slh nye ye dak? mst boleh kn? =]


    TO fatma_shada : aku nk royalti sbnyk 30% bg setiap huruf yg ko tiru tuh..haha.. (tamak x aku? ;p)

    Castezar
    Global Moderator
    Global Moderator

    Male
    Age : 30
    Joined : 2008-04-29
    Number of posts : 1301
    Warning level : 0/3
    Location : I live in Shah Alam, Selangor.
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : Seandainya aku jatuh sakit berpunca dari asap rokok mereka, Ya Allah, kau seksalah mereka dengan kesakitan yang tidak tertanggung semasa ajalnya kelak. Sesungguhnya Engkau yang memakbulkan doa orang-orang yang teraniaya. Amin.

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Castezar on Tue Aug 26, 2008 7:04 am

    Ya lah.
    Encik Scromix bleh tak jadi sponsor untuk domain name.
    Murah je tak sampai RM250..
    Setahun RM55 je.. Tapi 2 tahun dapat RM100.
    So boleh guna RM250+RM5 untuk 5 tahun.
    Boleh kan? kan? kan?


    _________________

    SMOKING IS NOT MY LIFESTYLE

    Scromix
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 27
    Joined : 2008-05-01
    Number of posts : 115
    Warning level : 0/3
    Location : Malaysia
    UNiSELian : Bestari Jaya

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Scromix on Tue Aug 26, 2008 12:48 pm

    ok aku payung..setup nama domain.aku kasi unlimited hosting.tp aku x nak main dalam forum nie dah..just sponsor jela..ni bukan kaya x kaya main affiliate ke ....tp korang smua kna faham apa erti berforum...rmai dah salah guna kuasa la..cik ADMIN aka CASTEZAR ... harap ko dapat handle forum nei btol2...ok nak domain..SMS la ... Gud Luck ALL .

    CaPiK
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 1375
    Warning level : 0/3
    Location : Kota Raya Metrofulus, Zuhal...
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : arrrggggghhhhhhh!!!

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by CaPiK on Tue Aug 26, 2008 2:34 pm

    aiyak!! sulah melajuk ka kawan? lilek la.. kita suma kawan maa..gado2 x mau la..gurau2 sulah..


    PEACE aaa itu maksud die KACANG lorr.. =]

    Castezar
    Global Moderator
    Global Moderator

    Male
    Age : 30
    Joined : 2008-04-29
    Number of posts : 1301
    Warning level : 0/3
    Location : I live in Shah Alam, Selangor.
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : Seandainya aku jatuh sakit berpunca dari asap rokok mereka, Ya Allah, kau seksalah mereka dengan kesakitan yang tidak tertanggung semasa ajalnya kelak. Sesungguhnya Engkau yang memakbulkan doa orang-orang yang teraniaya. Amin.

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Castezar on Tue Aug 26, 2008 2:47 pm

    Biar dia merajuk CaPiK. Kalau rasa umur masih kanak-kanak dipersilakan. Emm Good Luck untuk anda juga encik Scromix.


    _________________

    SMOKING IS NOT MY LIFESTYLE

    CaPiK
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 1375
    Warning level : 0/3
    Location : Kota Raya Metrofulus, Zuhal...
    UNiSELian : Bestari Jaya
    Shoutout : arrrggggghhhhhhh!!!

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by CaPiK on Tue Aug 26, 2008 2:50 pm

    Castezar wrote:Biar dia merajuk CaPiK. Kalau rasa umur masih kanak-kanak dipersilakan. Emm Good Luck untuk anda juga encik Scromix.


    whoaaa..ko dh mcm bg ayat MATI je kat die cas..heheh..ade kala nye bgs gak kite bertegas ni ye dak? =]

    demetrius
    Moderator
    Moderator

    Male
    Age : 29
    Joined : 2008-05-18
    Number of posts : 375
    Warning level : 0/3
    Location : Penang, KL, Batang Berjuntai, Shah Alam...
    UNiSELian : Alumni
    Shoutout : Express Yourself!!

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by demetrius on Tue Aug 26, 2008 7:14 pm

    Erm...tak puas hati ke? aiyoh...


    _________________



    Just because I'm losing, doesn't mean I'm lost

    Feel free to check out my blog
    Click here bebeh!!


    Scromix
    MyUNiSEL.com Super Senior
    MyUNiSEL.com Super Senior

    Male
    Age : 27
    Joined : 2008-05-01
    Number of posts : 115
    Warning level : 0/3
    Location : Malaysia
    UNiSELian : Bestari Jaya

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Scromix on Tue Aug 26, 2008 10:32 pm

    remote on succesfully . War Kick join part off .. TQ .

    Sponsored content

    Re: Cadangan Agak Ok !! (apa kata guna paid domain)

    Post by Sponsored content Today at 6:47 pm


      Current date/time is Thu Jan 19, 2017 6:47 pm